Hívjon: +36 30 567 4767

Aktuális infók

Néhány adóváltozás 2017-re      2016.12.30.

ÁFA:
1. Számlán kötelező adattartalom a vevő adószáma már 100.000.Ft Áfa összegnél, ami bevallási időszakra értendő, azaz szinte MINDEN számlán tüntessük fel! Lehet „kis" vevőink vannak, de ha negyedéves bevallók vagyunk összejön gyorsan! Az áfabevallásunk szinte teljes könyvelési listával kerül már be!
2. van egy-két %-os csökkenés, a net 18%-ra, egyes húsok, friss tej, tojás 5%-ra csökken, úgy halasszuk a bevásárlást 2.-ára  úgyis fogyi van Karácsony után...

Eljárási szabályok:
1. SZÁMLÁZÓPROGRAMMAL kiállított számla esetén azonnali adatot kell szolgáltasson a program, ha a számla áfa tartalma eléri a 100 EFt-ot. Ezért erre érdemes rákérdezni a szolgáltatónál, hogy ez rendben van-e!
2. Tagi mögöttes felelősség korlátozott jogi személyeknél változott! Most már egy Kft-nél is adótörvény határozza meg ezt, azaz a részesedést átruházó tagot kötelezheti a cég adótartozásának megfizetésére a tagot az átruházott részesedéssel arányosan! (Ez már nem csak büntető és egyéb végrehajtási eljárások végén lehet!). Feltételei vannak, min. 25%-os részesedés, az adótartozás nagysága meghaladja a jegyzett tőke 50%-át és tudott de általában mindig tudhatott is a tartozásról a tag. Kimentési ok vagy kintlevőség lehet, ha a cég azért tartozik a NAV-nak igazolhatóan.
3. Székhelyszolgáltatás 2017-től bejelentendő ha igénybe veszünk ilyet, a törvény megmondja mit tekint ilyen szolgáltatónak - ált. levélátvétel.
4. Az adóvégrehajtás ideje rövidebb lett egy évvel! Bevallás év vége + 4 év lett az 5 év helyett.

SZJA:
1. továbbra is adómentesen adható kifizető részéről sportszervezet vagy sportszövetség által sportrendezvényekre belépő - például lesz úszi világbajnokság, akár beszállítóinknak, vevőinknek!
2. ingóság értékesítés szabályai és mentességi határai maradnak, viszont EGYÉB bizonylat is elfogadható bekerülési értékként, azaz eladjuk nagyi tuti barokk szekrényét amit a szomszédtól molyolt valamikor 500 ezerért és van egy fecni róla és eladjuk 1 milkáért adó nincs... eddig csak a beszerzési számla volt leginkább elfogadott. Reméljük ez tényleg így lesz!
3. külföldi jackpotrendszerből származó jövedelemek adómentesek ezek igazolását ha valaki tudja hogy van várom az infot... egyébként a Facta egyezmény („USA adatszolgáltatás") nagyon kibővül 2017-től akinek szerteágazó jövedelmei kapcsolatai vannak, ott az adatcserék lassan teljeskörűek lesznek.
4. adómentes az ingyenes rendezvényeken az abban közreműködők részére biztosított étkezési szolgáltatás - azaz ezentúl a túlélés biztosított a dolgozóknak eddig ők nem ettek, tudjuk!
5. ha két gyerek van, ott a családi kedvezmény nő gyerekenként 2500 Ft-tal, ez olyan mértékű hír volt egyik híradóban és ennek fantasztikus mértéke, hogy biztos mindenki ismeri a részleteket. Az viszont NEM volt hír és fontos: HAVONTA gondoljuk át hány kedvezményezett gyerekünk van, mert ez szeptemberben és júniusban általában változik és már 10.000.Ft eltérésre is komoly büntetések vannak! Érdekes módon tavaly senkinél nem változott semmi... erősen kétlem de lesz majd adóbevallás májusig. Egyáltalán nem tudja egy könyvelés sem figyelni a nekünk járó családi pótlék utalásokat!!! Kérdezgessük a dolgozókat!
6. a NAV mindenkinek adóbevallási tervezetet készít ha akarja ha nem, ha nem adunk be adóbevallást vagy ezt nem javítjuk/egészítjük ki ez lesz a bevallásunk! Ügyfélkapu esetén oda küldi a Nav, egyéb esetben postai úton kérhető - nekem nem egyértelmű, hogy küldi is március 15-ig. Én úgy gondolom, hogy mindenki köteles erre 1 évben 1x áldozni és elkészíttetni saját maga. Soha nem bíznám senkire, sem munkáltatómra se Nav-ra, hogy ne legyek tisztában vele..
7. munkábajárás költségtérítése 15 Ft/km lesz 9 helyett,
8. a legalább 60 km-re lakók adómentes mobilitási célú lakhatási támogatást kaphatnak kb. minimálbér 40%-áig, ennek igen sok feltétele van. Leginkább, hogy a bérbeadó bevallja a bevételt... ez mondjuk szerintem feltétel, Nav szerint ez természetesen adott én sem láttam még mutyi bérbeadót!
9. Adómentes és részletesen szabályozott lett az óvodai és bölcsödei szolgáltatás, sok kisgyermekesnél felmerülhet, a lényeg a munkáltató nevére szóló számla! Rendkívül hasznos lehet a sok adóköteles egyéb juttatás helyett! A béren kívüli és egyéb juttatások mértékei keveset de változtak, számomra nem túl érezhető a csökkenés.

Társasági adó:
0. megfoghatatlan szabályt alkottunk ismét, ha egy jogügylet fő célja adóelőny szerzése, akkor a költség/ráfordítás nem elismert költség, azaz jövőre a min. 9%-ot meg kell fizetni utána. Gondolom itt a lényeg hogy FŐ CÉL, mert ha jó ügyleteket kötünk szinte mindegyikkel adóelőny jár....
1. jövőre bővülnek ki adókedvezmények, azaz beruházások után a 30 milliós adóalap kedvezmény, valamint a kamat adókedvezmények szinte korlátlanok lesznek de az EU de minimis határok azért behatárolják,
2. öröm a lízingcégeknek, hogy most már ők fizetik a cégautó adót és nem a bérbevevő! Figyeljünk! Lehet, hogy már nem kell jövőre!

Nem részletezek más törvényeket, sem a minimálbér változást, melynek igen erős, kisebb cégeknél komoly áfa növelő hatása is van, azaz a kb. 30%-os emelést egy kis 27% áfával feljavítottuk jövőre.


De a fent említett néhány pontból az ügyfeleknél szinte minden előfordul, csak ügyfeleket érintő változásturmixot írtam. Bármi kérdés van továbbra is a személyre szabott megbeszélés híve vagyok - kötegnyi mailes vita kizárva... nem tudok írásban magyarázni, szóban se túl jól, de esélyesebb.

Jellemzően vannak még IFRS (International Financial Reporting Standard - EU is befogadja) irányba elmozduló számviteli változások is, mely most a pénzügyi ügyleteket érinti, szinte egyben átveszi azt. Néha nálunk is előfordulnak azért fedezeti ügyletek (devizát veszünk előre szállításhoz) ott a fedezeti hatékonysági értékeknél is IFRS százalékok jelennek meg. Bár nálunk egyre többen ezen ügyletek helyett külföldön sokkal jobb feltételekkel nyitott devizaszámlákkal oldják meg és védik ki a magyar bankhisztiket és felfoghatatlan díjakat.

Fontosabb változások 2016-ra       2016.január 4.

A több neten is elérhető változásokból ismét ügyfeleinkre gondolva mindössze 3 áfa változást emelek ki, ami többeket érint. Dolgozók a több változásból az Szja 1%-os csökkenését érzik meg leginkább, de a különböző egyéb juttatások adója nem változik. A családi kedvezmények érvényesítéséhez pedig a gyermekek pontos adatairól havonta kell adatot szolgáltatni, így ezek januári pontosítása lesz szükséges!
Ezen kívül figyeljünk arra, hogy a számlázó programunk megfeleljen az előírásoknak jövőre is - szolgáltatónkkal egyeztetés!

1. Számlakibocsátás alóli mentesülnek 2016-tól: nemzetközi légi személyszállítók, nem belföldi műsorszolgáltató + távközlési szolgáltató + elektronikus szolgáltató. Azaz jövőre egy repülőjegyről nem kapunk automatikusan számlát. KÉRNÜNK kell, ha a kiállítónak jelezzük, hogy számlát kérünk KÖTELES adni és ez feltétele továbbra is annak, hogy költségként el tudjuk számolni! Figyeljünk!

2. Számla áfa tartalmát maximum a kibocsátás évében és az azt követő adóévben vonhatjuk le. Eddig elévülési időn belül (5-6 év) ezt bármikor megtehettük. De egy elhúzódó építkezés miatti áfa kérdések, vagy peres eseteknél kifuthatunk a határidőből. (Elvileg pereknél a számlakibocsátást szabályozza a bírósági döntés de jellemzően nem túl pontosan sajnos.)

3. IDŐSZAKOS ELSZÁMOLÁS
Az egyenlet három ismeretlenes, amelyet minden egyes számla kiállításakor meg kell oldanunk! Ráadásul több feltétel van. Nekem is ezt a leírást és táblázatot kell elővennem kérdés esetén, azonban a szerződés az ügyfélnél van (esetleg szóban köttetett...) , így megoldani ő tudja teljesen. 2016-tól tehát ezt kell követnünk a 2015-12-31-ét követő időszakokra:
1. Számlázás dátuma, számla kibocsátás napja
2. Elszámolt időszak utolsó napja (pl. aug 31.)
3. Esedékesség, a számla fizetési határideje

HA 1. ÉS 3. - tehát mindkettő!!! - megelőzi a 2. dátumot az Áfa teljesítés időpontja 1. dátum.
Ha nem, a 3. dátum, de maximum a 2. dátum + 60.nap.
Ha az elszámolt időszak több mint 1 év, az év utolsó napja (ez akár aug-tól aug-ig is tarthat)! Figyelem akár éves árkedvezménynél is!
Ezen HÁROM DÁTUM alapján kell meghatározni a TELJESÍTÉS időpontját. Ez lesz a számla teljesítés dátuma az ÁFA fizetési és levonási dátum. Ettől természetesen az árbevétel az úgynevezett alapul szolgáló időszakra (aug hó) vonatkozik a könyvelésben és az eredményben. Az „áfának" jelöl ki az Áfa törvény egy napot, hisz nem lehet egy aug-i számla áfa tartalmát 31 felé osztani és naponta könyvelni és 31 napon keresztül levonni...

És mindössze 1 példa hogy ne tudjuk megérteni és számlázni J 

Felek havi átalánydíjas IT karbantartásra, felügyeleti díjra és tanácsadásra szerződtek. A példában az augusztus havi díjat különböző időpontokban számlázzák ki.

Számlázás dátumát a felek határozzák meg. Áfa törvény szerint teljesítés követően max.15 napon belül kell számlázni.

A fizetési határidőt a felek határozzák meg. A lenti példákban 8 nap illetve szerződés szerint előre fizet a vevő (inkább jellemző bérleti díjaknál). 

Számlázás dátuma (kibocsátás napja)

Fizetési határidő

 

ÁFA  Teljesítés dátuma

 

2016.09.02

2016.09.10

2016.09.10

hónapot követő első hét egyik munkanapján számláznak

2016.08.31

2016.09.08

2016.09.08

mindig a hó utolsó napján számláznak

2016.08.22

2016.08.31

2016.08.31

még a hónap vége előtt számláznak

2016.08.20

2015.08.28

2015.08.20

jóval hó vége előtt számláznak

2016.09.29

2015.10.07

2015.09.30

mindig hó 7-ig kell utalni a vevőnek a számlát elfelejtették kiállítani időben

2016.09.05

2015.08.10

2015.08.31

vevő előre 10-ig kell utaljon szerződés szerint,hót követő első héten számláztak

 Hogy mennyire nem egyszerű ez, ahhoz letölthető a NAV kiadott tájékoztatója mely tényleg rövidre szabva 15 oldal